MountainsGreece

Τρικλάριο

Ένα από τα πιο άγνωστα και λιγότερο περπατημένα ελληνικά βουνά είναι το Τρικλάριο. Βρίσκεται δίπλα στην Μικρή Πρέσπα και συνορεύει με το όρος Βαρνούντας και τον Βέρνο. Στις πλαγιές του ευδοκιμούν περίπου 1.300 είδη φυτών και το πλούσιο δάσος του περιλαμβάνει οξιές, βελανιδιές, κέδρους (αρκεύθους) και έλατα. Μάλιστα σε κάποια σημεία μπορούμε να δούμε και το σπάνιο έλατο Abies Alba, όπως και τις βελανιδιές Quercus Trojana.

Πλούσια είναι και η πανίδα της περιοχής αν και οι δασικοί δρόμοι επιτρέπουν στους κυνηγούς να εισχωρούν αρκετά βαθιά στο δάσος. Στα δάση του, ζούνε αρκούδες, λύκοι, αγριόγατες, ζαρκάδια, ασβοί κ.α. Από τις πλαγιές του βουνού έχουμε μοναδική θέα στην λίμνη Μικρή Πρέσπα όπως και σε αρκετά βουνά. Την παράσταση κλέβει ο Βαρνούντας και τα βουνά της Αλβανίας τα οποία συνήθως έχουν και πολύ χιόνι.

Η κορυφή του Τρικλάριου δεν ξεπερνά τα 1800μ. με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κομμάτι του να είναι καταπράσινο. Μόνο η τοποθεσία κοντά στην κορυφή έχει τα χαρακτηριστικά της αλπικής ζώνης, όπου συναντούμε την νανώδη αλπική βλάστηση.

Μια από τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι το μονοπάτι που ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Μικρολίμνη. Από εδώ φαίνεται το Βιδρονήσι και τα μικρά χωριά που είναι χτισμένα γύρω από την λίμνη, ενώ άλλη μια όμορφη τοποθεσία είναι ο κόλπος της Λάτσιστας.

Για όσους δεν φοβούνται την διανυκτέρευση σε μια τόσο παρθένα περιοχή, ο κόλπος έχει κατάλληλα ξέφωτα για κατασκήνωση. Βέβαια καλό είναι να θυμόμαστε ότι είναι και κομβική περιοχή για την μετακίνηση των αρκούδων προς την ανατολική Μακεδονία αλλά και προς τα βουνά της Αλβανίας.

Στο βουνό υπάρχουν και δύο ερειπωμένα χωριά, η Σφήκα (Μπέσφινα) και το χωριό Κρανιές (Δρένοβον). Και τα δύο είχαν σημαντικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο αφού χρησιμοποιούνταν από τους αντάρτες για κάλυψη. Μετά τον εμφύλιο έμειναν λίγοι κάτοικοι στα χωριά μέχρι που ερήμωσαν εντελώς. Στα δάση περιμετρικά του χωριού Σφήκα είχε κρυφτεί μεγάλο μέρος του ελληνικού στρατού κατά την μάχη με τους Ιταλούς το 1940-41.

Παλαιότερα το Τρικλάριο ήταν πέρασμα μεταναστών οι οποίοι εκμεταλλεύονταν την πυκνή βλάστηση για να περάσουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Κορυφή

(Μπάρμπα) 1776μ.

Αποστάσεις

Αθήνα: 560χλμ.

Θεσσαλονίκη: 165χλμ.

Καταφύγια

Δεν υπάρχουν ορειβατικά καταφύγια.

Προτεινόμενη διαδρομή

Τρίωρη πεζοπορία μέχρι την χαμηλή κορυφή πάνω από το χωριό Μικρολίμνη. Φτάνουμε στο χωριό Μικρολίμνη στην Μικρή Πρέσπα και συνεχίζουμε ανάμεσα από τα σπίτια μέχρι τον χωματόδρομο ο οποίος βρίσκεται αριστερά της λίμνης. Χαρακτηριστικό σημείο είναι το εκκλησάκι και ένα τροχόσπιτο βαμμένο στα χρώματα του στρατού. Αριστερά ξεκινάει το μονοπάτι για το βουνό ενώ υπάρχει και ορειβατική ταμπέλα που μας δείχνει την αρχή του. Ανηφορίζουμε έχοντας δεξιά μας την λίμνη και σε είκοσι περίπου λεπτά φτάνουμε σε ξέφωτο με στάνη. Από εδώ το μονοπάτι φεύγει αριστερά και μέσα από δάσος βελανιδιάς μας οδηγεί σε διάσελο. Βρισκόμαστε στους πρόποδες του βουνού και αριστερά μας βρίσκεται η κορυφή που θα ανέβουμε. Συνεχίζουμε πάνω στο μονοπάτι που πλέον δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά εύκολα καταλαβαίνουμε που βρίσκεται η κορυφή. Με λίγη τύχη μπορεί κανείς να δει κομμάτια από οβίδες σκόρπιες στους θάμνους, ενώ ψηλά υπάρχουν και χαλάσματα από παλιά φυλάκια. Από την κορυφή έχουμε εκπληκτική θέα στη Μικρή Πρέσπα, το όρος Βαρνούντας, το όρος Βέρνον (Βίτσι) ενώ φαίνονται και τρία μεγάλα βουνά της Αλβανίας.

Η διαδρομή κινείται δίπλα στη λίμνη και μακριά από την ψηλότερη κορυφή του βουνού αλλά είναι όμορφη και προτείνεται ακόμη και για οικογένειες με μικρά παιδιά. Επίσης δεν απαιτείται εξοπλισμός χειμερινού βουνού.

Αξιοθέατα

Μερικά από τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής είναι ο Άγιος Γερμανός, οι Ψαράδες, το Βροντερό, η Μικρολίμνη κ.α. Ακόμη αξίζει να περπατήσει κανείς στην προβλήτα που συνδέει την στεριά με το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και να δει την ομώνυμη εκκλησια. Το μέρος είναι ιδανικό για όσους ασχολούνται με την φωτογράφηση φύσης και τοπίου. Κοντά στο χωριό Αγκαθωτό βρίσκεται η σπηλιά που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η σπηλιά έχει συντηρηθεί ενώ στα απότομα σημεία μπήκαν ξύλινα σκαλοπάτια επιτρέποντας έτσι στον επισκέπτη να περιπλανηθεί στους θαλάμους της. Στην Μεγάλη Πρέσπα αξίζει μια βόλτα με βάρκα προς τα ασκηταριά που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης.

Ιστορικά στοιχεία

Στο όρος Τρικλάριο είχε σαν βάση ένα τμήμα του ελληνικού στρατού κατά την διάρκεια των μαχών με τους Ιταλούς το έτος 1940. Η πυκνή δασική κάλυψη και η γνώση της περιοχής λειτούργησαν σαν σύμμαχος στο πολεμικό πεδίο. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα πυρομαχικά και οχυρώματα. Βέβαια πολλές οχυρώσεις έγιναν και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Τα χωριά Σφήκα και Κρανιές χρησιμοποιήθηκαν από τους αντάρτες τα οποία στη συνέχεια ερήμωσαν. Και σε αυτή την περίπτωση το δάσος βοηθούσε στην ασφαλή μετακίνηση των ανταρτών.

Σκι

Δεν υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα. Σε κοντινή απόσταση λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Πισοδέρι το οποίο βρίσκεται στον δρόμο που συνδέει τις Πρέσπες με την Φλώρινα.

Σχετικά άρθρα

Τζένα

mountainsGreece

Πίνοβο

mountainsGreece

Όρη Βροντούς – Λαϊλιάς

mountainsGreece

Leave a Comment