MountainsGreece

Γεράνεια κορυφή Πίντιζα

Τα Γεράνεια Όρη εκτείνονται από την Κακιά Σκάλα μέχρι το Λουτράκι και σβήνουν στο Ηραίο μετά τη λιμνοθάλασσα. Η ψηλότερη κορυφή (Μακρυπλάγι) αγγίζει τα 1.369 μέτρα και το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού καλύπτεται από δάση χαλέπιου πεύκης. Ωστόσο από τα 900 μέτρα και ψηλότερα συναντάμε και έλατα. Στη βορινή πλευρά του βουνού υπάρχουν έλατα και σε πιο χαμηλό υψόμετρο εξαιτίας της σκιάς και της έντονης υγρασίας. Το ανατολικό τμήμα είναι απόκρημνο με πολλούς γκρεμούς. Τα παλαιότερα χρόνια η Κακιά Σκάλα είχε μεγάλη και αρνητική φήμη εξαιτίας των συχνών κατολισθήσεων. Αφού φτιάχτηκε ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος σταμάτησε να αποτελεί κίνδυνο. Η βορειοδυτική απόληξη του βουνού είναι πιο ήπια και η πιο γνωστή κορυφή είναι η Πίντιζα με υψόμετρο 1.032 μέτρα.

Σήμανση μονοπατιού

Ενδιαφέρον έχει και η γεωλογία της περιοχής. Στο Λουτράκι υπάρχουν ιαματικά θερμά λουτρά, ενώ γνωστό είναι το ανενεργό ηφαίστειο στην περιοχή Σουσάκι, όπου από το έδαφος βγαίνουν αέρια ακόμη και σήμερα. Τα Γεράνεια ανήκουν στις προστατευόμενες περιοχές το δικτύου Natura 2000.

Ακρωτήρι Σχίνος στο βάθος

Τις περισσότερες φορές οι πεζοπόροι αναζητούν τα μονοπάτια που οδηγούν στο ψηλότερη σημείο των βουνών, αλλά για τα Γεράνεια μάλλον δεν ισχύει αυτό. Εξαιτίας του πύργου του ΟΤΕ που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο η περιοχή εκεί έχει χάσει την αγριάδα της από την ανθρώπινη παρέμβαση. Έτσι το γνωστότερο και πιο επισκέψιμο μέρος του βουνού είναι αυτό πάνω από το Λουτράκι και το χωριό Πίσια, από όπου ξεκινούν τα μονοπάτια προς την κορυφή Πίντιζα και το εκκλησάκι της Παναγίας Φανερωμένης. Η περιοχή προτείνεται ακόμη και για οικογένειες με μικρά παιδιά αφού τα μονοπάτια είναι ήπια χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Ειδικά η περιοχή γύρω από το εκκλησάκι της Παναγίας Φανερωμένης.

Το δάσος ψηλά

Για την ώρα το βουνό έχει γλυτώσει από την επέλαση των ανεμογεννητριών που πλέον συναντάμε σχεδόν σε όλη τη χώρα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα Γεράνεια έχασαν μεγάλο μέρος της δασοκάλυψης, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών. Η κορυφή Πίντιζα παρόλο που είχε καεί παλαιότερα, σήμερα το πράσινο έχει ανακάμψει και προσφέρει μοναδική θέα προς τον ισθμό της Κορίνθου και τα βουνά της Πελοποννήσου.

Η ευρύτερη περιοχή είναι κατάλληλη για μονοήμερες εκδρομές και συνδυάζει την πεζοπορία με το μπάνιο στη θάλασσα.

Το μονοπάτι ανάμεσα στους θάμνους

Πεζοπορική διαδρομή

Χωριό Πίσια – κορυφή Πίντιζα – Παναγία Φανερωμένη

Φτάνουμε στο χωριό Πίσια και ακολουθούμε την ταμπέλα προς την ταβέρνα “ο Πλάτανος”. Το μονοπάτι ξεκινάει αριστερά από την ταβέρνα δίπλα σε μια ξύλινη κατασκευή. Υπάρχει σήμανση πάνω στα δέντρα με κίτρινο χρώμα. Το μονοπάτι στην αρχή είναι αρκετά απότομο και χρειάζεται υπομονή και αργό ρυθμό μέχρι να ζεσταθούμε.

Κυλλήνη

Μετά από περίπου σαράντα λεπτά η κλίση γίνεται πιο ήπια. Στην αρχή πεζοπορούμε ανάμεσα από πεύκα ενώ σύντομα θα δούμε και τα πρώτα έλατα. Παραπάνω θα βγούμε σε ένα φυσικό βράχινο μπαλκόνι από όπου έχουμε εξαιρετική θέα στον Κορινθιακό κόλπο και τη Στερεά Ελλάδα. Στη συνέχεια φτάνουμε στα πρώτα ξέφωτα και λίγο πιο πάνω θα βγούμε σε ένα παλιό οίκημα με περίφραξη. Περνάμε από την αριστερή του πλευρά και συνεχίζουμε την ήπια ανηφόρα προς την κορυφή. Σε αυτό το σημείο θα δούμε πολλούς θάμνους. Είναι εμφανές ότι η περιοχή έχασε το δάσος από κάποια παλαιότερη πυρκαγιά.

Η κατάβαση προς την πηγή

Πεζοπορούμε ανάμεσα από τους θάμνους και φτάνουμε στο τσιμεντένιο κολωνάκι της κορυφής. Εδώ αξίζει να κάνουμε μια μεγάλη στάση.

Αφήνοντας πίσω την κορυφή και με πρόσωπο προς τον Κορινθιακό Κόλπο, το μονοπάτι φεύγει στα αριστερά μας με κατεύθυνση την κορυφή Παλιοβούνα. Εξαιτίας τον θάμνων το ίχνος του δεν είναι ξεκάθαρο. Θα χρειαστεί να είμαστε προσεκτικοί/ές για να μην το χάσουμε. Καλό είναι να βλέπουμε πάντα τα ορειβατικά σημάδια, ενώ ένα άλλο στοιχείο είναι τα βρώμικα βράχια που φαίνεται ότι είναι πατημένα από πεζοπόρους.

Ο δασικός της επιστροφής

Αφού περάσουμε τα στενά σημεία του μονοπατιού θα αρχίσουμε πάλι να ανηφορίζουμε προς τα έλατα. Φτάνοντας σε ένα μεγάλο πλάτωμα συνεχίζουμε ευθεία και αρχίζουμε ξανά να κατηφορίζουμε. Το δεξιό μονοπάτι συνεχίζει προς την κορυφή Παλιοβούνα.

Εμείς συνεχίζουμε στο καλογραμμένο κατηφορικό μονοπάτι. Σε λίγα λεπτά θα δούμε μια πηγή στα δεξιά μας. Εκεί μπορούμε να γεμίσουμε τα παγούρια μας με νερό και να συνεχίσουμε.

Κατευθυνόμαστε προς την τοποθεσία Ράχη Κουκουνάρι. Ακολουθούμε τη ράχη από τη δεξιά πλευρά πάνω στο εμφανέστατο μονοπάτι. Λίγο παρακάτω το μονοπάτι πλαταίνει και μοιάζει με δασικό δρόμο. Εκεί χρειάζεται προσοχή για να δούμε το σημείο που θα στρίψουμε δεξιά. Σε μια απότομη κατηφόρα θα δούμε ένα σήμα πάνω σε δέντρο στα δεξιά μας. Η είσοδος δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής.

Αφού μπούμε στο μονοπάτι συνεχίζουμε μέχρι να βγούμε στο εκκλησάκι της Παναγίας Φανερωμένης. Αριστερά από το εκκλησάκι θα δούμε μια διχάλα με δασικούς δρόμους. Εμείς ακολουθούμε τον αριστερό δασικό δρόμο ο οποίος μας οδηγεί μέχρι το σημείο από όπου ξεκινήσαμε. Η διαδρομή διαρκεί 5 ώρες με στάσεις ανάλογα πάντα με το ρυθμό που κινούμαστε.

κείμενο – βίντεο – φωτογραφίες: Πάνος Μπαμπαλούκας

Αρχή μονοπατιούΣήμανση μονοπατιούΣημείο θέαςΑκρωτήρι Σχίνος στο βάθοςΜονοπάτιΤο δάσος ψηλάΟμίχληΆποψηΚυλλήνηΘέα από την κορυφή ΠίντιζαΤο μονοπάτι ανάμεσα στους θάμνουςΣημείο διαδρομήςΣημείο διαδρομήςΣημείο διαδρομήςΔάσοςΗ κατάβαση προς την πηγήΘέα προς τον Κορινθιακό ΚόλποΘέα προς την πιο ψηλή κορυφήΘέα προς την πιο ψηλή κορυφήΚορινθιακός ΚόλποςΔάσοςΜονοπάτιΆποψηΘέαΟ δασικός της επιστροφής

Σχετικά άρθρα

Δυο μέρες στην Γκιώνα

mountainsGreece

Πεζοπορία στα Χτένια Χελμού – κορυφή Νησί

mountainsGreece

Διάσχιση Πλάκα Μπαλντενήσι Καταραχιάς

mountainsGreece