MountainsGreece

Χελιδόνα

H Χελιδόνα, στο νομό Ευρυτανίας, συνορεύει με τα βουνά Παναιτωλικό και Καλιακούδα. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι καλυμμένο με έλατα, ενώ στους πρόποδες της κυλούν οι ποταμοί Καρπενησιώτης και Τρικεριώτης.

Από την κορυφή της η θέα είναι μοναδική, με την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών να κλέβει την παράσταση. Κρυμμένα στο βυθό της σώζονται τα ερείπια δύο χωριών, ενός βυζαντινού μοναστηριού και του ιστορικού γεφυριού της Τατάρνας, τα οποία “θυσιάστηκαν” για τη δημιουργία της λίμνης. Οι νότιες πλαγιές της Χελιδόνας είναι αρκετά απότομες και δύσκολες στην ανάβαση.

Κορυφή

1975μ.

Αποστάσεις

Αθήνα: 292χλμ.

Θεσσαλονίκη: 315χλμ.

Καταφύγια

Δεν υπάρχουν καταφύγια στο βουνό.

Προτεινόμενη διαδρομή

Μικρό Χωριό – κορυφή Χελιδόνας: Ξεκινώντας μέσα από το χωριό, ανηφορίζουμε στο τσιμεντένιο δρομάκι στην αρχή του οποίου υπάρχει κίτρινο σημάδι. Στη συνέχεια ακολουθούμε τον χωματόδρομο, που βγάζει στην τοποθεσία Διαβολάκια, ώσπου βρίσκουμε το μονοπάτι στο αριστερό μας χέρι. Η σήμανση είναι πολύ καλή και το μονοπάτι καθαρό και ευκρινές.

Ανηφορίζοντας θα συναντήσουμε το δασικό δρόμο αρκετές φορές. Τον διασχίζουμε, παραμένοντας στο μονοπάτι, και μετά από μία ώρα περπάτημα μέσα στο ελατόδασος, φτάνουμε στον τελευταίο δρόμο, τον οποίο ακολουθούμε για λίγα μέτρα αριστερά μέχρι την πηγή. Γεμίζουμε τα παγούρια μας και επιστρέφουμε, αναζητώντας το ορειβατικό σημάδι στο αριστερό μας χέρι, το οποίο θα μας βάλει εκ νέου στο μονοπάτι.

Μετά από λίγη ώρα το τοπίο αλλάζει και γίνεται αλπικό. Ανηφορίζοντας, έχουμε πίσω μας το όρος Τυμφρηστός, ενώ φτάνοντας στο διάσελο αντικρίζουμε την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών. Από εδώ στρίβουμε αριστερά και διανύουμε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής μέχρι την κορυφή. Η πορεία διαρκεί περίπου τρεις ώρες και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, όμως το χειμώνα καλό είναι να έχετε μαζί σας εξοπλισμό χιονιού.

Εναλλακτική διαδρομή

Από την κορυφή του βουνού, αντί να γυρίσουμε από το ίδιο μονοπάτι, ακολουθούμε την αριστερή κορυφογραμμή με κατεύθυνση την Καλιακούδα (ανατολικά). Περνάμε την πρώτη βραχώδη κορυφή από δεξιά, καθώς είναι αρκετά απότομη. Στη συνέχεια διασχίζουμε πολλές ακόμα κορυφές χάνοντας συνεχώς ύψος.

Σε λίγο φτάνουμε σε απότομη κορυφή, την οποία κατεβαίνουμε διατηρώντας σταθερή κατεύθυνση. Εδώ είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής. Η κλίση γίνεται πολύ απότομη και απαιτεί προσοχή, ενώ άλλα σημεία διαφυγής δεν υπάρχουν. Κατηφορίζουμε προσεκτικά από όποιο σημείο κρίνουμε πιο ασφαλές. Αφού φτάσουμε στο διάσελο, συνεχίζουμε απέναντι, ανηφορίζοντας για μια ακόμη φορά.Περνάμε δυο κατηφορικά κομμάτια με έλατα μετά από διαδοχικές κορυφές.

Περνάμε την δεξιά χαμηλή κορυφή μέχρι που φτάνουμε σε κατηφορικό πλάτωμα. Η σήμανση ως εδώ είναι αραιή με κόκκινα σημάδια στα βράχια. Για να βρούμε τον δρόμο προς το χωριό, πρέπει να εντοπίσουμε το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται χαμηλότερα, ενώ δίπλα σε αυτό υπάρχει κεραία κινητής τηλεφωνίας. Φτάνουμε στο εκκλησάκι και ακολουθούμε τον δρόμο αριστερά μέχρι την εκκλησία του χωριού. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 7 ώρες και είναι αρκετά επίπονη και δεν προτείνεται για άπειρους ορειβάτες, ενώ με χιόνια χρειάζεται προσοχή στα εκτεθειμένα κομμάτια.

Ιστορικά στοιχεία

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά από τα χωριά της περιοχής καταστράφηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα ως αντίποινα για τη συμμετοχή των κατοίκων τους στην αντίσταση. Σήμερα είναι γνωστά ως “μαρτυρικά”.

Αξιοθέατα

Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, κάντε μια στάση στο χωριό Φιδάκια, που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Κρεμαστών, καθώς και στο λαογραφικό μουσείο του Μικρού Χωριού, στο παλιό σχολείο. Στη λίμνη μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο canoe-kayak και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Σκι

Δεν υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο στο βουνό.

Σχετικά άρθρα

Από την Τιθορέα στους Δελφούς – Παρνασσός

mountainsGreece

Σμόλικας

mountainsGreece

Περί φιλοξενίας

mountainsGreece

Leave a Comment