MountainsGreece

Μονοπάτι Καλαρρύτες Συρράκο

Τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες είναι γνωστά για την αρχιτεκτονική τους και την μακρόχρονη ιστορία τους. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Βλάχοι και εγκαταστάθηκαν στους Καλαρρύτες ανάμεσα στον 10o με 12o αιώνα, ενώ στο Συρράκο τον 15o αιώνα.

Το έτος 1430 τα Ιωάννινα υποτάχθηκαν στους Οθωμανούς. Λίγα χρόνια αργότερα, οι Καλαρρύτες συνθηκολόγησαν κερδίζοντας οικονομικά και διοικητικά προνόμια και πλέον υπάγονταν στη Βαλιντέ Σουλτάνα.

Και τα δύο χωριά πήραν μέρος στην επανάσταση του 1821, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς από τις δυνάμεις του Χουρσίτ Πασά. Το 1854 ξεκίνησε η επανάσταση της Ηπείρου και το 1881 υπογράφηκε η συνθήκη του Βερολίνου, με την οποία τα δύο χωριά πέρασαν στην Ελλάδα.

Στα χρόνια της ακμής τους οι Καλαρρύτες είχαν πέντε χιλιάδες κατοίκους, ενώ το Συρράκο τρεισήμισι χιλιάδες. Οι περισσότεροι κάτοικοι των Καλαρρυτών ασχολούνταν με την αργυροχρυσοχοΐα και τα υφαντά, όπως και με το εμπόριο τους Οι κάτοικοι του Συρράκου ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, αλλά σύντομα έμαθαν την τέχνη της χειροτεχνίας στο ασήμι και τον χρυσό από τους Καλαρρύτες.

Τα δύο χωριά έπαθαν μεγάλες καταστροφές εξαιτίας του πολέμου με τους Γερμανούς, αλλά η ολοκληρωτική τους ερήμωση συντελέστηκε λίγο αργότερα το 1950, λόγω της αστυφιλίας. Οι κάτοικοι έφυγαν με προορισμό τα μεγάλα αστικά κέντρα και δεν επέστρεψαν ποτέ.

Πολλοί άνθρωποι όταν αναφέρονται σε ένα από τα δύο χωριά αμέσως μιλούν και για το διπλανό, λες και με κάποιο μαγικό τρόπο συνδέονται. Εκτός από την κοινή τους ιστορία, τα χωριά ενώνονται και με ένα μονοπάτι.

Οι περισσότεροι επισκέπτες, πέρα από τα πέτρινα σπίτια και τα γραφικά σοκάκια, εξερευνούν και το φαράγγι ανάμεσα στα δύο χωριά.

Το μονοπάτι

Ξεκινάμε από το χωριό Καλαρρύτες. Κατευθυνόμαστε προς την κεντρική πλατεία του χωριού και συνεχίζουμε πάνω από αυτή προς τα αριστερά. Λίγο αργότερα θα φτάσουμε σε ένα ρέμα και θα κινηθούμε προς τα κάτω. Το λιθόστρωτο μονοπάτι σε λίγο θα μας οδηγήσει προς τα δεξιά και έξω από το χωριό.

Δεν υπάρχουν ορειβατικά σημάδια μέσα στο χωριό, αλλά υπάρχει σήμανση με κόκκινο σπρέι πάνω σε λίγες πέτρες, που μας οδηγούν προς την σωστή κατεύθυνση. Από τη στιγμή που θα φτάσουμε στο μονοπάτι, η πορεία είναι ευκρινής και ξεκάθαρη.

Στην αρχή η διαδρομή είναι πολύ εύκολη, αλλά λίγο αργότερα, όταν το μονοπάτι αρχίζει να κατηφορίζει, χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα το τμήμα με την πέτρινη σκάλα. Μετά από βροχή, τα σκαλιά γλιστράνε επικίνδυνα, ενώ σε ορισμένα σημεία περπατάμε δίπλα στον γκρεμό.

Το μονοπάτι είναι αρκετά φαρδύ, όμως καλό είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι στα βήματα μας, γιατί μια πτώση στην χαράδρα δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιβίωσης. Εάν στην παρέα υπάρχουν μικρά παιδιά καλό είναι στα απότομα σημεία να βρίσκονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους.

Περνώντας την πέτρινη σκάλα και μετά από αρκετές στροφές, το μονοπάτι μας βγάζει στον ποταμό Χρούσια, που είναι παραπόταμος του Καλαρρύτικου. Από εδώ και πέρα αρχίζει το ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής. Περνάμε την γέφυρα και πάμε για λίγο δεξιά και αμέσως αριστερά. Σε περίπτωση που ακολουθήσουμε το μονοπάτι προς τα δεξιά βγαίνουμε σε ένα πέτρινο σπίτι.

Ανηφορίζουμε και φτάνουμε στους καταρράκτες. Το μονοπάτι σε αυτή την πλευρά είναι πιο ήπιο και το μόνο που θα μας κουράσει είναι οι πέτρες. Σύντομα θα φτάσουμε στο Συρράκο με τα υπέροχα πέτρινα σπίτια.

Η διαδρομή διαρκεί τρεις ώρες με επιστροφή. Η βόλτα βγαίνει αρκετά εύκολα, ενώ με γρήγορο περπάτημα μπορούμε να την κάνουμε και σε λιγότερο χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι στα απότομα σημεία.

κείμενο – φωτογραφίες: Πάνος Μπαμπαλούκας

Σχετικά άρθρα

Πάντα Βρέχει

mountainsGreece

Από την Αγία Μαρίνα στην Λιάκουρα

mountainsGreece

Κριάκουρας

mountainsGreece