MountainsGreece

Ολίγυρτος

Μολονότι είναι ένα από τα μικρά σε περίμετρο βουνά της περιοχής, ο Ολίγυρτος, που βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αργολίδας Κορινθίας και Αρκαδίας, φημίζεται για την πανοραμική του θέα. Από την κορυφή του διακρίνονται η Ζήρεια, ο Χελμός και άλλα βουνά, καθώς και η λίμνη της Στυμφαλίας.

Οι πλαγιές του είναι κατάφυτες με έλατα (86.000στρ) και ελάχιστες δρύες, όπου βρίσκουν καταφύγιο έξι είδη θηλαστικών, τέσσερα αμφίβια, και δεκατέσσερα ερπετά. Ακόμα, στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί διάφορα είδη τρυποκάρυδου, ενώ με λίγη τύχη μπορεί κανείς να συναντήσει και τον σπάνιο χρυσαετό.

Κορυφή

1935μ.

Αποστάσεις

Αθήνα: 140χλμ.

Θεσσαλονίκη: 642χλμ.

Καταφύγια

Δεν υπάρχουν καταφύγια στο βουνό.

Προτεινόμενη διαδρομή

Χωριό Λαύκα – Αγία Σωτήρα – Σκίπιζα(κορυφή): Με αφετηρία την κεντρική πλατεία του χωριού ξεκινάμε την ανηφορική μας πορεία. Τα πρώτα μέτρα γίνονται σε καλοδιατηρημένο μονοπάτι και στη συνέχεια ακολουθούμε για λίγο τον χωματόδρομο, ώσπου να βρούμε την αρχή του μονοπατιού, στο αριστερό μας χέρι πάνω σε μία δεξιά στροφή.

Μέχρι την εκκλησία της Αγίας Σωτήρας, θα συναντήσουμε το δασικό δρόμο άλλες τέσσερεις φορές. Στο εκκλησάκι βρίσκεται και η τελευταία πηγή της διαδρομής. Γεμίζουμε τα παγούρια μας και συνεχίζουμε τη πεζοπορία στο δασικό δρόμο μέχρι να εντοπίσουμε ξανά το μονοπάτι στα δεξιά μας. Διασχίζουμε ένα δάσος με έλατα, που σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε χαμηλή, υποαλπική βλάστηση.

Το συγκεκριμένο κομμάτι της διαδρομής χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι το μονοπάτι δεν έχει καλή σήμανση, και ειδικά με πολύ χιόνι είναι εύκολο να χαθεί. Σε γενικές γραμμές διατηρούμε στα αριστερά μας την κορυφή του βουνού. Από ένα σημείο και μετά η κλίση γίνεται πιο έντονη, μέχρι να φτάσουμε στον κρατήρα (τοποθεσία Γούπατο) με 1500μ. υψόμετρο.

Συνεχίζουμε νότια ως το διάσελο ανάμεσα στις κορυφές Σκίπιζα και Χιονότρυπα. Στα αριστερά μας βρίσκεται η κορυφή, την οποία προσεγγίζουμε σε 50 περίπου λεπτά. Χάρη στο ήπιο ανάγλυφο της, προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να διανυκτερεύσουν σε υψόμετρο κοντά στα 2000μ. Η διαδρομή από το χωριό μέχρι εδώ διαρκεί γύρω στις τέσσερεις ώρες και παρά την προβληματική σήμανση είναι κατάλληλη και για αρχάριους ορειβάτες.

Ιστορικά στοιχεία

Η αρχαία πόλη Στύμφαλος, δίπλα στη λίμνη Στυμφαλία, λέγεται ότι πήρε το όνομα της από έναν ήρωα της Αρκαδίας. Τα σπίτια, οι δρόμοι, το θέατρο, η παλαίστρα και άλλα κτήρια της πόλης, που άκμασε κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα, ήρθαν στο φως το 1930, ενώ νέα ευρήματα ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1990.

Αξιοθέατα

Σημαντικότερο αξιοθέατο στην περιοχή είναι η Λίμνη Στυμφαλίας, όπου σύμφωνα με το μύθο ο Ηρακλής αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες όρνιθες. Σε κοντινή απόσταση λειτουργεί κέντρο ενημέρωσης και παρατήρησης της άγριας ζωής. Η απόφαση για απαγόρευση του κυνηγιού στη λίμνη είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των πουλιών και τη μετατροπή της σε πλούσιο βιότοπο, με την τοπική πανίδα να περιλαμβάνει 143 είδη πτηνών. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης Στύμφαλος είναι ορατά περιμετρικά της λίμνης.

Σκι

Δεν υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα στην περιοχή.

 

Σχετικά άρθρα

Ερύμανθος

mountainsGreece

Brevet – Γύρος Κορινθιακού

mountainsGreece

Ταΰγετος

mountainsGreece