MountainsGreece

Πάντα Βρέχει

Η τοποθεσία <<Πάντα Βρέχει>> βρίσκεται κοντά στο χωριό Ροσκά στην Ευρυτανία και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία του Κρικελλοπόταμου. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να φτάσει κάποιος στην περιοχή.

Ο πρώτος και δυσκολότερος, γίνεται από το Μεγάλο Χωριό και προτείνεται μόνο για όσους έχουν αυτοκίνητο 4Χ4. Ο δασικός δρόμος ξεκινάει λίγο πριν από το χωριό και ανηφορίζει μέχρι το διάσελο της Καλιακούδας -ακριβώς κάτω από την ψηλότερη κορυφή- και μετά κατηφορίζει μέχρι το ποτάμι. Την συγκεκριμένη διαδρομή δεν την προτείνουμε, γιατί έχει μεγάλη επικινδυνότητα και ο δρόμος συχνά είναι σε κακή κατάσταση.

Ένας άλλος τρόπος είναι να κινηθούμε προς το χωριό Δομνίστα και να βρούμε τον δασικό δρόμο που κατευθύνεται στο χωριό Ροσκά. Παρ’ όλο που αυτός ο δρόμος είναι πιο ομαλός, ένα κοινό Ι.Χ. θα ταλαιπωρηθεί αρκετά στους δασικούς δρόμους. Αυτός ο δασικός δρόμος, όπως και ο προηγούμενος, μας οδηγούν μέχρι το ποτάμι. Από εκεί θα χρειαστεί να περπατήσουμε, ακολουθώντας την ροή του ποταμού. Σύντομα φτάνουμε στο σημείο Πάντα Βρέχει (μετά από 30 λεπτά).

Ο τρίτος τρόπος είναι να οδηγήσουμε προς τον Προυσσό και να ακολουθήσουμε τον δρόμο που κατευθύνεται προς το χωριό Τόρνος και μετά να συνεχίσουμε προς το χωριό Πρόδρομος. Ο δρόμος αυτός για πολλά χρόνια ήταν χωμάτινος, αλλά τον τελευταίο καιρό φτιάχνεται και ασφαλτοστρώνεται. Η περιοχή είναι απομονωμένη και άγρια. Ίσως είναι ένα από τα τελευταία μέρη στην ευρύτερη περιοχή, που η αίσθηση της απομόνωσης είναι τόσο έντονη. Ακόμη και με ποδήλατο αξίζει να κινηθεί κάποιος εξερευνώντας τα γύρω βουνά.

Στην τελευταία μας επίσκεψη αποφασίσαμε να φτάσουμε στο ρέμα του Προδρόμου και από εκεί να μπούμε στον κεντρικό ποταμό (Κρικελλοπόταμος). Ο Πρόδρομος κατεβάζει νερό μέχρι το γεφύρι (γέφυρα Μπακογιάννη) που είναι πάνω στον δρόμο και μετά το νερό χάνεται σε υπόγειες διαδρομές. Το κομμάτι που συνδέει τον Πρόδρομο με τον Κρικελλοπόταμο είναι ξερό. Πιθανότατα έπαιξαν ρόλο τα έργα που γίνονται στην περιοχή, καθώς και οι μπουλντόζες που κατηφορίζουν μέχρι την κοίτη για να πάρουν υλικά.

Ακολουθούμε το ποτάμι και σε λίγα λεπτά φτάνουμε στο σημείο όπου συνδέεται κάθετα με τον Κρικελλοπόταμο. Στο σημείο αυτό, όπου τα δύο ποτάμια συναντιούνται, κινούμαστε με κατεύθυνση προς τα δεξιά, δηλαδή αντίθετα στη ροή του ποταμού. Η διαδρομή δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία και μόνο σε ένα σημείο θα χρειαστεί να κολυμπήσουμε -εκεί που τα βράχια δημιουργούν ένα στενό πέρασμα. Στο μεγαλύτερο μέρος απλά περπατάμε πάνω σε μεγάλες κροκάλες, πότε από τη μία πλευρά του ποταμού και πότε από την άλλη. Το κράνος στο μεγαλύτερο κομμάτι δεν χρειάζεται, παρά μόνο στο στενό σημείο όπου περνάμε κάτω από ψηλά βράχια.

Πριν φτάσουμε στο <<Πάντα Βρέχει>> συναντάμε το φαράγγι Ροσκά, όπου υπάρχει μια βάθρα για κολύμπι. Το φαράγγι αυτό κατηφορίζει, περνώντας κοντά από το ομώνυμο χωριό και χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός για καταρρίχηση εάν θέλουμε να το διασχίσουμε. Θα το συναντήσουμε στο δεξί μας χέρι, σε ένα χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής με πολύ πράσινο.

Λίγο πιο πέρα αρχίζουμε να διακρίνουμε το <<Πάντα Βρέχει>>, με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες και τα όμορφα δέντρα να κρέμονται πάνω από το ποτάμι. Το νερό σε αυτό το σημείο είναι πολύ παγωμένο και δύσκολα μπορεί κανείς να παραμείνει μέσα στο νερό για πολλή ώρα.

Η πορεία μέχρι εδώ διαρκεί περίπου 2 30 ώρες. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται κάτω από τον ήλιο και δεν υπάρχουν σημεία με σκιά. Μόνο το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι πιο σκιερό, καθώς και το σημείο που κολυμπάμε. Όλη η διαδρομή είναι απομονωμένη και καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί την ώρα της πεζοπορίας. Τέλος, πριν από την εκδρομή θα πρέπει να έχουμε δει το μετεωρολογικό δελτίο και σε περίπτωση κακοκαιρίας να αναβάλουμε την πορεία για άλλη μέρα.

κείμενο – φωτογραφίες: Πάνος Μπαμπαλούκας
επιμέλεια κειμένου: Έλλη Κουρμουλή

Σχετικά άρθρα

Χελιδόνα

mountainsGreece

Τέσσερις κορυφές για φίλημα – Αφιέρωμα στα Άγραφα

mountainsGreece

Φεγγάρι – Σάος

mountainsGreece